Aile planlaması eğitimi amacı nedir?
Aile planlamasının temel amacı; aşırı doğurganlığı (çoğul ve sık gebelikler) önlemek, gebelik ve doğum nedeniyle anne ve çocuğun sağlığı üzerinde oluşabilecek olumsuz etkileri önlemek, olumsuz etkileri ortadan kaldırmak ve çocuksuz ailelerin çocuk sahibi olmasını sağlamaktır.
Aile planlaması toplumu nasıl etkiler?
Aile planlamasının sosyo-ekonomik önemi Sanayileşmeyle birlikte şehirlerdeki aileler daha iyi ekonomik imkânlara kavuşuyor, sosyal güvenceden yararlanıyor ancak kötüleşen yaşam koşulları ve kadınların iş hayatına katılımının artması çocuk sahibi olma isteğini azaltıyor.
Aile planlaması nedir halk sağlığı?
Yaygın inanışın aksine, aile planlaması evli çiftlerin çocuk sahibi olmasını engellemez veya sınırlamaz; aksine, çiftler istedikleri kadar ve hazır olduklarında çocuk sahibi olmayı planlarlar.
Aile planlama merkezi ne işe yarar?
AİLE PLANLAMASI MERKEZİ Bu amaçla kliniğimizde uygun yöntemlerle aile planlaması hizmeti verilmekte ve ailelere destekleyebilecekleri kadar çok çocuk sahibi olmaları konusunda eğitim verilmektedir.
Aile planlamasının faydaları nelerdir?
Aile planlamasının anne ve çocuk sağlığı açısından faydaları: Kadınların normalden çok erken veya çok geç doğum yapmasını önler, istenmeyen gebelikler önlenir, düşük ve düşük sayısı azalır, anne ruhsal ve bedensel sağlık açısından korunur, anne ölümleri azaltılabilir.
Aile eğitiminin 3 temel amacı nedir?
Aile eğitiminin amacı; Çocuğun en iyi şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olmak; • Eğitimden beklenen faydaları sağlamak; • Olumlu değişimin sürekliliğini sağlamak; • Öğrenmeyi etkili kılmak: Öğrenme ortamına katkıda bulunmaktır.
Aile planlaması neleri kapsar?
Aile planlaması hizmetleri; gebeliğe hazırlık, doğum öncesi ve sonrası bakım, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan (CYBE) korunma, çocuk ve bebek sağlığı, kısırlık gibi birçok konuyu kapsamaktadır.
Aile planlaması yöntemleri kaça ayrılır?
Aile PlanlamasıDoğal Aile Planlaması Yöntemleri:Bariyer Yöntemleri:Hormonal Yöntemler:Rahim İçi Araçlar:Sterilizasyon Yöntemleri:
Aile değerlendirmesinin amaçları nelerdir?
Aile değerlendirmesinin amacı, aile üyelerinin içinde bulundukları yaşam evresindeki ilişkilerini, etkileşimlerini, duygusal ve davranışsal ihtiyaçlarını belirlemektir.
Düzenli aile planlaması nedir?
Düzenli aile planlaması, çiftlerin istedikleri zaman çocuk sahibi olma fırsatını elde etmek için düzenli olarak aile planlaması yöntemlerini kullanmalarını içerir. Düzenli aile planlaması, çiftlerin doğru yöntemi seçmelerini ve doğru şekilde kullanmalarını gerektirir.
Aile planlaması ilk ne zaman başladı?
Tarihte ilk kez, aile planlaması 1966’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda bir hak olarak tanındı. “Ailelerin kendi büyüklüklerini belirleme özgürlüğü” bir hak olarak tanındı. Aile planlaması, 1978’de yayınlanan ve tüm dünya tarafından kabul edilen Temel Sağlık Hizmetleri Bildirgesi’nde temel bir sağlık hizmetiydi…
Aile planlaması hangi sağlık hizmeti?
ANNE-ÇOCUK SAĞLIĞI VE AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ Türkiye’de aile planlaması yöntemleri hem devlet hem de özel sektör tarafından her aşamada sağlanmaktadır. Tüm aile planlaması yöntemleri hakkında danışmanlık hizmetleri bu alanda eğitim almış sağlık personeli tarafından verilmektedir.
Aile planlaması nerede yapılır?
Aile planlaması hizmetleri nerede sağlanır? Aile sağlık merkezleri ve anne-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezleri de bu hizmetlerin halka sunulmasında önemli bir rol oynar. Eczaneler de bazı doğum kontrol yöntemlerinin (prezervatifler, KOK’lar, spermisitler) halka dağıtılmasında rol oynar.
Aile planlaması hangi bölümdedir?
Jinekoloji, jinekolojik hastalıklar ve sağlıklı üreme üzerine odaklanan bir uzmanlık alanıdır. Kadın doğum, jinekoloji, kısırlık, tüp bebek, aile planlaması, jinekolojik onkoloji, cinsel hastalıklar ve cinsel sorunlar jinekologların konularıdır.
Sağlık ocağı aile planlaması nedir?
– Sağlık merkezlerinden bize ulaşabilirsiniz. Aile planlaması nedir? Aileler her an bakabilecekleri kadar çocuk sahibi olmalı, çocuğu olmayanlara da çocuk sahibi olmaları için yardımcı olunmalıdır.
Aile planlaması neleri kapsar?
Aile planlaması hizmetleri; gebeliğe hazırlık, doğum öncesi ve sonrası bakım, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan (CYBE) korunma, çocuk ve bebek sağlığı, kısırlık gibi birçok konuyu kapsamaktadır.
Aile eğitimi çalışmaları nelerdir?
* Aile Eğitim Programı (AEP): 0-2, 2-4 ve 4-6 yaş aralığındaki çocukların anneleri için programın içeriği değişmekle birlikte genel olarak çocuk gelişimi, bebek bakımı, çocukla iletişim ve çocukta olumlu davranış geliştirme, oyun ve oyuncak, sağlık ve beslenme konularını kapsamaktadır.
Aile planlamasında geleneksel yöntemler nelerdir?
Doğal aile planlaması yöntemleri: Modern yöntemlerden %4,7’si doğum kontrol hapı, %20,2’si rahim içi araç (RİA), %10,8’i kondom, %5,7’si tüp ligasyonu ve %1,1’i diğer yöntemleri kullanmaktadır. Geleneksel yöntemler arasında en yaygın olanı %26’dır.
Aile planlaması danışmanlığı nedir?
Bu danışmanlık; kişiyi belirli bir yöntemi kullanmaya ikna etmek, talimat vermek veya zorlamak ile ilgili olmamalıdır. Danışmanlık hizmetlerinin sağlanmasının amacı; kişilerin kendileri için en uygun aile planlaması yöntemini bilinçli bir şekilde seçmelerine ve seçtikleri yöntemi doğru ve tutarlı bir şekilde kullanmalarına yardımcı olmaktır.