Açık ayıp kaç gün?
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 23/1-c maddesine göre; teslim anında malın ayıplı olduğu açıkça belli ise alıcı, durumu iki gün içinde satıcıya bildirmek zorundadır.
Ayıp çeşitleri nelerdir?
Kusur türleri: Açık kusurlar. Açık kusurlar, satın alınan malların gözle görülür kusurlara sahip olmasıdır. Gizli kusurlar, satın alınan malların çıplak gözle görülemeyen ve malların kullanımından kaynaklanan kusurlara sahip olmasıdır. …Yasal rezalet.
Maddi ayıp nedir örnek?
Mali rezalet; Bir üründe normal olarak beklenen özelliklerin bulunmaması sonucu ortaya çıkan fiziksel kusurları ifade eder. Örneğin; Ev eşyası kırık gönderilmişse veya kazak yırtılmışsa bu maddi bir kusur olduğunu gösterir.
Açık ayıplı mal nedir?
Açık ve gizli ayıp arasındaki fark: Kusurun açıkça görülebildiği veya basit bir incelemeyle hemen fark edilebildiği ayıplara açık ayıp denir.
Ayıp ihbarı yapılmazsa ne olur?
Satıcı, zamanında yapılmamış ayıplar için bir iddia ileri sürme hakkını saklı tutar. Satıcı böyle bir iddia ileri sürmezse, hakim bunu resen dikkate alamaz ve ayıp bildirimi zamanında yapılmış gibi karar vermelidir.
Ayıpsız mal iade edilir mi?
Evet, satın alınan malın ayıplı olduğu ortaya çıkarsa tüketiciler, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıl içinde iadesini, malın ayıpsız bir ürünle değiştirilmesini, ayıp oranında fiyat indirimi veya ücretsiz onarımını talep etme hakkına sahiptir. Tüketici dilediği hakkı kullanmakta serbesttir.
Ayıp kaça ayrılır?
Açık ayıp: Satılan malda gözle görülen ayıplardır. Gizli ayıp: Çıplak gözle görülemeyen ve ürünün kullanılmasıyla ortaya çıkan ayıptır. Hukuki ayıp: Üründe açık veya gizli bir ayıp bulunmamasına rağmen, hukuki nedenlerle ürünün kullanımının kısmen veya tamamen engellenmesi durumunda hukuki ayıp ortaya çıkar.
Ayıplı maldan kim sorumlu olur?
Ayıplı mal, tüketiciye teslim anında, taraflar arasında kararlaştırılan örnek veya modele uymaması veya objektif olarak taşıması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye uygun olmayan maldır. Bu nedenle satıcı, sözleşme konusu malı satış sözleşmesine uygun olarak teslim etmekle yükümlüdür.
Ayıp sorumluluğu kaç yıldır?
Bu sürenin geçmesi, alıcının, malın kendisine teslim edilmesinden itibaren iki yıl içinde kusurlar hakkında şikâyette bulunma hakkını ortadan kaldırmaz. Ancak, satıcı satılan kusurlu malı devretmede ağır kusurluysa, iki yıllık zamanaşımı süresinden yararlanamaz. Bu durumda, 10 yıllık genel zamanaşımı süresi uygulanır.
Ayıplı mal süresi ne kadar?
TKHK Madde 12 – (1) Kanunda veya taraflar arasındaki sözleşmede daha uzun bir süre öngörülmediği takdirde, ayıplı maldan doğan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkarsa, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir.
Malın ayıplı olduğu nasıl anlaşılır?
Satıcı, satılan malın belirli özelliklere sahip olup olmadığını alıcıya bildirmek zorundadır. Mallar; ambalajında, kullanma kılavuzunda, reklam ve duyurularında belirtilen özellikleri taşımıyorsa veya malın taşıması gereken özellikleri taşımıyorsa ayıplı sayılır.
Ayıplı mal durumunda ne yapılır?
6502 sayılı Kanun’un 11. maddesi, malın ayıplı olması halinde tüketicinin seçimlik haklarını düzenlemektedir. Bu seçimlik haklar içerisinde tüketici; Müşteri, sözleşmeden cayma hakkına sahiptir ve bu haklara, malın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarım talep etme hakları da dahildir.
Tüketici mahkemesi masraflarını kim öder?
Tüketiciler, Ücretler Kanunu uyarınca yasal ücretlerden muaf tutulsalar da, masrafların önceden ödenmesi ve delillerin önceden ödenmesi gibi yasal masraflar yine de tüketici tarafından karşılanmalıdır.
Ayıplı mal arabuluculuk zorunlu mu?
Tüketici uyuşmazlıklarında belirlenen istisnalar hariç, zorunlu arabuluculuk getirilmiş ve dava açmadan önce arabulucuya danışılması dava açmanın ön koşulu haline gelmiştir. Dolayısıyla, arabulucunun katılımı olmadan doğrudan dava açılırsa, dava usul yönünden reddedilecektir.
Ayıplı mal neleri kapsar?
Ayıplı mal; sayılan unsurları içermeyen, malda aranan özellikleri taşımayan, taraflar arasında kararlaştırılan modele uymayan, ayrıca bu üründe objektif olarak bulunmayan unsurların bulunduğu mallardır.
Hukukta açık ayıp nedir?
Açık bir kusurdur; bunlar, basit bir incelemeyle ve üretilen iş üzerinde çıplak gözle görülebilen ve tanımlanabilen kusurlardır. Başka bir deyişle, açık bir kusur, iş sahibine teslim edildiğinde incelemeyle kolayca görülebilen veya tanımlanabilen bir kusurdur.
Ayıplı araç davası ne kadar sürer?
Araç kusuru davası ne kadar sürer? Ancak dava açılmadan önce kusurların ön bulguları ve tespitleri zamanında ve usulüne uygun olarak yapılırsa davanın bir yılda veya en fazla 1,5 yılda tamamlanması mümkündür. Ancak mahkemelerin iş yoğunluğunu da hesaba katmak gerekir.
Ayıplı mal şartları nelerdir?
Hangi mallar ayıplı sayılır? Ayıplı mal, teslim anında taraflar arasında kararlaştırılan örnek veya modele uymaması veya objektif olarak taşıması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle tüketiciye sözleşmeye uygun olmayan mallardır.
Ayıplı mal için ihtarname şart mı?
ÖZET: Bu, satın alma sözleşmesinde yer alan arızalı aracın iade edilmesi veya bedelinin tahsil edilmesi talebiyle ilgilidir. Teslimat sırasında malların arızalı olduğu açıkça belliyse, alıcı satıcıya iki gün içinde bildirimde bulunmalıdır.