Üzüm nasıl bir bitki?
Üzüm, yaprak döken odunsu asmaların (Vitaceae familyası) Vitis cinsinin çiçekli bitki meyvesinin adıdır. L. Metne bakınız. Üzüm, dünyada yetiştirilen en eski meyve türlerinden biridir.
Üzüm veren bitki türü nedir?
Vitis (asma), çiçekli bitki ailesi Vitaceae’de 79 tanınmış asma bitkisi türünden oluşan bir cinstir. Cins, esas olarak Kuzey Yarımküre türlerinden oluşur. Hem meyvenin doğrudan tüketimi hem de şarap yapımında fermantasyon için üzüm kaynağı olarak ekonomik açıdan önemlidir.
Üzüm bitkisi nerede yetişir?
Üzümün anavatanı hakkında farklı görüşler olmakla birlikte, genel olarak Kafkasya, Hazar Denizi’nin güneyi ve Kuzeydoğu Anadolu’dan geldiği düşünülmektedir. Üzüm, Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde, özellikle Ege Bölgesi’nde Manisa ve İzmir, Güneydoğu Anadolu, Marmara ve Orta Anadolu’da yetiştirilmektedir.
Üzüm ağacına ne denir?
Üzüm ağacı, Latince adıyla Vitaceae familyasından bir ağaçtır.
Üzüm hangi meyvedir?
Üzüm, Vitis adı verilen asma yapraklarının meyvesidir. Genellikle dünyanın birçok bölgesinde yetişen üzümler, özellikle yeşil ve siyah renkte olanlar kurutulmuş olarak da kullanılır. Üzümler besin değerleri ile karakterize edilir ve büyük miktarda antioksidan içerir.
Üzüm hangi besin grubuna girer?
Meyve grubuYiyecekÖlçüMiktar (gr)Üzüm15-20 adet80Şeri15 adet85Yeni Dünya (Malta eriği)6 adet10028 satır daha
Üzüm neyi simgeler?
Şarabın hammaddesi olan üzüm, mitolojide tanrıların içeceği olarak kabul edilir ve şarap Tevrat, İncil ve Zebur’da kutsal bir içecek olarak anılır. Yapılan araştırmalara göre üzüm, Türk kültüründe ve mitolojisinde karşımıza çıkar; güzellik, doğurganlık, kan, yaşam, aşk ve sağlık sembolü olduğu görülmüştür.
Üzüm hangi bölgeye aittir?
Siyah ve kırmızı üzümler, Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır civarında bol miktarda yetişir. Üzümün nerede meşhur olduğunu soranlar için Ege bölgesi cevabını verebiliriz. Ege bölgesi, ülkemizdeki üzüm üretiminin %50’sini sağlar. Kuru üzüm üretiminin %90’ını Manisa karşılar.
Üzümden neler üretilir?
Üzüm, dünyada yetiştirilen en eski meyvelerden biridir. Taze tüketilen üzümler reçel, jöle, pekmez ve sirke yapmak için kullanılır. Asma yaprakları zeytinyağlı asma yapraklarının doldurulmasında kullanılırken, greyfurtlar çeşitli tariflerde de tercih edilebilir.
Üzüm nasıl çoğalır?
Profesyonel bağcılıkta tohumla üretim, daldırma yöntemi, aşılama ve çelikle üretim gibi çeşitli bağcılık teknikleri kullanılabilmektedir.
Kaç cesit üzüm var?
Proje kapsamında toplanan üzümlerin bazılarının farklı isimlere sahip olduğu ancak aynı çeşit olduğu göz önüne alındığında toplam üzüm çeşidinin 800 civarında olduğu söylenebilir.
Üzüm yetişme koşulları nelerdir?
Toplam yıllık sıcaklık en az 1600 °C olmalıdır. Üzümler 3000 °C’ye kadar sıcaklıklarda yetiştirilebilir. Çok yağış alan bölgelere üzüm bağları dikilmez. Asmanın kökleri toprağın derinliklerine ulaşabildiği için hafif yağmura dayanabilir.
Üzüm çiçeği var mı?
3. Erdişi: Üzüm çeşitlerinin çoğunda bulunan bir çiçek türüdür. Erkek ve dişi organları tam gelişmiştir. Çiçekler kendi polenleriyle tozlaşabilir ve döllenebilir (Cardinal, Razaki vb.).
Üzüm yetiştiriciliğine ne denir?
Bağ, sofralık üzüm, kuru üzüm, alkolsüz üzüm suyu ve üzümlerin şarap yapımında kullanılmak üzere toplandığı asmaların yetiştirildiği bir yerdir. Şarap yapımının üretimi, bilimi, uygulaması ve incelenmesine bağcılık denir.
Asma bitkisi nedir?
Asma bitkisinin (üzüm bağının) özellikleri nelerdir? Vitaceae familyasına ait olan çok yıllık asma bitkisi, tırmanan bir çalı görünümündedir. Ağaçlara ve kayalara tutunabilen asmanın yaprakları kalp şeklinde ve büyüktür. Üzüm çeşidine bağlı olarak yaprakların, çiçeklerin ve bitkinin rengi değişebilir.