İçeriğe geç

Sıtma Hangi Organı Etkiler

Sıtma nereyi etkiler?

Sıtma, dünya çapında milyonlarca insanın hayatını tehdit eden tehlikeli bir paraziter hastalıktır, özellikle sıcak iklime sahip bölgelerde yaygındır ve ölümcül sonuçlara yol açabilir. Akut ve bulaşıcı bir hastalık olan sıtmaya maruz kalan kişiler ateş, titreme, baş ağrısı, eklem ağrısı ve halsizlik gibi semptomlar yaşarlar.

Vücutta sıtma neden olur?

Sıtma, bir tür mikroskobik parazitten kaynaklanır. Parazit, insanlara en çok sivrisinek ısırıkları yoluyla bulaşır. Bir sivrisinek, sıtmaya yakalanmış bir kişiden beslenerek enfekte olur. Eğer o sivrisinek gelecekte sizi ısırırsa, sıtma parazitlerini bulaştırabilir.

Sıtma tutunca ne yapmak gerekir?

Sıtmanız varsa, önce doktorunuza danışmanız önemlidir. Ancak evde yapabileceğiniz bazı şeyler var. Bunlar; bol bol dinlenin, sıvı alımınızı artırın, yalnızca doktorunuzun önerdiği ateş düşürücüleri kullanın, serin kalın ve doğru beslenin.

Sıtma hastalığına hangi bölüm bakar?

SıtmaSıtma mikrobuUzmanlıkBulaşıcı hastalıklar, tropikal tıp, parazitoloji1 satır daha

Gece sıtması nedir?

Uykuda nöbet geçirme veya gece sıtması olarak bilinen durum, çoğu vakada görülen bir belirti olup, nöbet geçiren kişiye zamanında müdahale edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilir.

Sıtma nerede var?

Sıtma, Afrika’nın geniş bölgelerinde, Orta ve Güney Amerika’da, Karayipler’in bazı bölgelerinde, Asya’da (Güney Asya, Güneydoğu Asya ve Orta Doğu dahil), Doğu Avrupa’da, Güney ve Batı Pasifik’te görülür.

Aniden üşüme ve titreme neden olur?

Solunum, mide-bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, hipotiroidi, romatolojik hastalıklar, kansızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri, kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı, böbrek hastalıkları ve hipotermi gibi durumlar üşüme hissine neden olabilir.

Ateşsiz sıtma nedir?

Ateş belirtisi olmayan vakalara afebril sıtma denebilir. İnsanlar hiçbir belirti göstermeden hastalığı yenebilirler. Dahası, sadece halsizlik ve bitkinlik gibi belirtilerle sıtmayı bulaştırabilirler.

Sıtma kaç kişiyi öldürdü?

1954 yılında dünya çapında sıtma vakalarının sayısı 250 milyona ulaşırken, sıtmadan ölen insan sayısı 2,5 milyondu. Günümüzde her yıl 300 ila 350 milyon yeni sıtma vakası görülürken, ölüm sayısı 1,5 ila 2,5 milyondur.

Sıtma nöbetleri nasıl olur?

Sıtma atakları parazitin türüne bağlı olarak farklı aralıklarla meydana gelir, yükselen ateş ve şiddetli titreme ile başlar ve terleme ile sonlanır. Tanı ve tedavinin geciktiği durumlarda kansızlık ve sarılık gelişebilir. Sıtmaya neden olan bazı parazit türleri, 24 saat içinde tedaviye başlanmazsa ilerleyip ölüme yol açabilir.

Sıtma için hangi ilaç kullanılır?

Klindamisinle (10 mg/kg, günde iki kez) 7 gün tedavi edin. Tabletlerle (20 mg artemeter ve 120 mg lumefantrin) tedavi edin. 3 gün boyunca günde iki kez uygulanır. İlk iki doz 8 saat arayla verilir.

Sıtmaya hangi bitki iyi gelir?

Okaliptüs; Bazı kültürlerde sıtmayı iyileştirdiği söylendiği için sıtma ağacı olarak adlandırılır ve su emici özelliğinden dolayı çölkurtan olarak da adlandırılır. İçerisinde uçucu yağlar bulunan bitki, özellikle gıda ve kozmetik sektöründe olmak üzere birçok sektörde tercih edilmektedir.

Sıtma hangi hastalığın belirtisidir?

Sıtma, Plasmodium adlı bir parazitin neden olduğu ateş ve titreme ile seyreden bulaşıcı bir hastalıktır. Sivrisineklerin ısırmasıyla insanlara bulaşabilir.

Sıtma virüs mü bakteri mi?

Sıtma, minik parazitlerle enfekte olmuş bir sivrisinek tarafından ısırıldığınızda yayılan ciddi bir hastalıktır. Bir sivrisinek ısırdığında, kan dolaşımınıza sıtma parazitleri enjekte eder. Sıtma, bir virüs veya bakteri türü değil, parazitler tarafından oluşur. Sıtma, minik parazitlerle enfekte olmuş bir sivrisinek tarafından ısırıldığınızda yayılan ciddi bir hastalıktır. Bir sivrisinek ısırdığında, kan dolaşımınıza sıtma parazitleri enjekte eder. Sıtma, bir virüs veya bakteri türü değil, parazitler tarafından oluşur.

Üşüme ve titreme için hangi doktora gidilir?

Titremenin nedenini belirlemek için öncelikle bir nöroloji uzmanına başvurulur.

Ateş olmadan sıtma tutar mı?

Ancak sıtma bazı kişilerde daha hafif seyredebilir. Ateş belirtisi olmayan vakalara afebril sıtma denebilir. İnsanlar hiçbir belirti göstermeden hastalığı atlatabilirler. Ayrıca, sadece halsizlik ve bitkinlik gibi belirtilerle sıtmayı bulaştırabilirler.

Türkiye’de sıtma var mı?

Ülkemizde geçmişte sıtma yaygın bir hastalık iken, Bakanlığımızca yürütülen başarılı çalışmalar sayesinde yurt içi sıtma yayılımı sona ermiş olup, şu anda sadece yurt dışında sıtma vakaları bildirilmektedir.

Sıtma tedavisi kaç gün sürer?

Klindamisinle (günde iki kez 10 mg/kg) 7 gün tedavi edin. Kullanıma karşı bir kontrendikasyon yoksa, ek 14 gün boyunca primakin (0,25 mg/kg veya günde 0,25 mg/kg) ekleyin

Sıtma için hangi ilaç kullanılır?

Klorokin dirençli Plasmodium falciparum ve Plasmodium vivax enfeksiyonları kinin, doksisiklin, atovaquon/proguanil, meflokin veya artemisinin bazlı kombinasyon tedavileriyle tedavi edilebilir. Şiddetli sıtmada intravenöz spesifik sıtma tedavisi ve destekleyici önlemler kullanılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Suriyeli Escort