Hukukta şüpheli ne demek?
Yasal olarak, kolluk kuvvetleri ve savcılık düzeyinde bir suçtan şüphelenilen bir kişiyi ifade eder. Günlük dilde “şüpheli” ve “sanık” terimleri aynı şeyi ifade etse de, yasal olarak bu terimler farklıdır. Savcılık bir kişinin belirli bir suçu işlemiş olabileceğine inanıyorsa, o kişi şüpheli olarak kabul edilir.
Dava dosyasında şüpheli ne demek?
Mahkemede şüpheli ne anlama gelir? Mahkemede, “şüpheli”, ceza yargılamasının soruşturma aşamasında, suç işlediğine dair somut delil veya güçlü şüphe bulunan ve bu nedenle soruşturulan kişidir.
İfadede şüpheli ne demek?
“Şüpheli” soruşturma aşamasında suç işlediği iddia edilen kişinin unvanıdır. Sanık ise iddianamenin kabulünden kovuşturma aşamasının sonuna kadar suçla itham edilen kişinin adıdır.
Davacı şüpheli ne demek?
Şüpheli şikayetçi ne anlama geliyor? Şikayetçi, suçun mağduru olan ve şikayette bulunma hakkına sahip olan şikayetçiye karşı bir soruşturma başlatıldığında şüpheli olur. Kovuşturma aşamasının başlamasıyla birlikte davacı artık davalı olarak adlandırılır.
Şüpheli ifadesi delil midir?
Avukat bulundurulmadan yapılan bir polis ifadesinin, şüpheli veya sanık tarafından hâkim veya mahkeme önünde kabul edilmedikçe delil değeri yoktur ve bir hükme esas alınamaz.
Sanık ile şüpheli arasındaki fark nedir?
Şüpheli, suç işlediğinden şüphelenilen ve soruşturma aşamasında savcı tarafından soruşturulan kişidir. Sanık, kovuşturma aşamasında mahkeme tarafından suçtan şüphelenilen kişidir.
Şüpheli olarak ifade verdikten sonra ne olur?
Savcı, ifadeden sonra genellikle kişiyi tutuklama veya adli kontrol için ceza adaleti hakimine sevk eder. Ceza adaleti hakimi daha sonra şüphelinin duruşma sırasında tutuklanıp tutuklanmayacağına veya serbest bırakılıp bırakılmayacağına karar verir. Bu sorgulamanın tek konusu, kişinin tutuklanmasının gerekli olup olmadığı sorusudur.
Şüpheli dosyayı inceleyebilir mi?
Ceza yargılamasının temel amacı maddi gerçeği ortaya çıkarmaktır. Şüpheli veya sanığın soruşturması sırasında şüphelinin savunma hakkı kısıtlanmamalıdır. Şüpheli veya sanık, her aşamada müdafisiyle birlikte kendisini ilgilendiren dosyaları inceleme, delilleri inceleme ve bunlardan örnek alma olanağına sahip olmalıdır.
Mahkeme kağıdında şüpheli ne demek?
Şüpheli, sanık, tutuklu, hükümlü ve hükümlü nedir? (CMK 2/1-a) Şüpheli, soruşturma evresinde bir suçtan şüphelenilen kişidir.
Şüpheli tanık olabilir mi?
CMK’nın 50. maddesinin birinci fıkrasının c bendine göre; “Soruşturma veya kovuşturma konusu suçlara iştirak ettiği veya bu suçların failine yardım ettiği veya suç delillerini yok ettiği, gizlediği veya değiştirdiği şüphesi veya sanığı veya mahkûmu” olan kişi yemin aranmaksızın tanık olarak dinlenebilir.
Şüpheli hakları nelerdir?
Şüpheli ve sanığın soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki temel hakları: Haklarını ve suçlamayı bilme hakkı, savunma hakkı, yakınlarına haber verme hakkı, müdafi yardımından yararlanma hakkı, tercüman yardımından yararlanma hakkı, susma hakkı, kendisi veya yakınları hakkında suçlayıcı ifade vermeye zorlanmama hakkı, diğer hususlar… .•27 Ekim 2023
Şüpheli ifade değiştirebilir mi?
Kolluk kuvvetlerinin savunma avukatı olmadan verdiği ifade, şüpheli veya sanık tarafından hâkim veya mahkeme önünde doğrulanmadıkça karara esas teşkil edemez. Şüphelinin aynı olayla ilgili ifadesinin yeniden kayda alınması gerekiyorsa, bu işlem yalnızca cumhuriyet savcısı tarafından yapılabilir.
Şüpheli tutuklanabilir mi?
Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan şüpheli veya sanık, adli kontrol kapsamındaki yükümlülüklerine (imza, belirli yerde kalma, elektronik kelepçe takma vb.) uymadığı takdirde de tutuklanabilir (CMK m. 112/1). Ancak adli kontrol yükümlülüğüne uyan şüpheli veya sanık tutuklanamaz.
Şüpheli ne zaman sanık olur?
Kısaca; Şüpheli ve sanık, bir suçtan şüphelenilen kişidir. Mevcut durumuna bağlı olarak, kişi şüpheli veya sanık olarak anılır. Bir suçtan şüphelenilen kişi, soruşturma aşamasında şüpheli olarak anılırken, kovuşturma aşamasının başlangıcında, bu kişi şüpheli olarak anılır.
Şüpheli mahkemeye gitmezse ne olur?
Şüpheli, mazeretsiz olarak duruşmaya gelmezse bu usulden vazgeçmiş sayılır ve mahkeme dosyayı genel hükümlere göre işlem yapılmak üzere Başsavcılığa gönderir.
Kimler şüpheli olabilir?
Soruşturma altındaki kişiye karşı delilin niteliği ne olursa olsun, delillerden suçu işlediği açıkça anlaşılsa bile, kişi aleyhine suçlamalarla dava açılana kadar şüpheli olarak kalır. Özellikle medyada “şüpheli” yerine “şüpheli” terimi de kullanılır.
Şüpheli tutuklanabilir mi?
Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan şüpheli veya sanık, adli kontrol kapsamındaki yükümlülüklerine (imza, belirli yerde kalma, elektronik kelepçe takma vb.) uymadığı takdirde de tutuklanabilir (CMK m. 112/1). Ancak adli kontrol yükümlülüğüne uyan şüpheli veya sanık tutuklanamaz.
Şüpheli olarak ifade vermek sicile işler mi?
Eğer ifade vermek için polis karakoluna veya savcılığa çağrıldıysanız, bu durum veya verdiğiniz ifade hiçbir şekilde sabıka kaydınıza işlenmeyecektir. Sadece tanık olarak görünmemeniz durumunda hakkınızda tutuklama emri çıkarılırsa, bu tutuklama emri polisin GBT (Genel Bilgi Arama) sistemine işlenecektir.
Şüpheli dosyadan örnek alabilir mi?
‘(1) Soruşturma evresindeki işlemler, kanunda öngörülen diğer haller ve sanığın haklarına halel gelmediği takdirde gizli tutulur. (2) Soruşturma evresinde sanık ve müdafii, dosyanın içeriğini inceleyebilir ve talep ettikleri belgeleri fiziki veya elektronik ortamda ücretsiz olarak alabilirler.