İçeriğe geç

Elbeyliler Nereden Gelmiştir

Elbeyli aşireti hangi boydandır?

Oğuz Kağan destanına göre, Alkaevli (Alkarevli) boyu, Oğuzların 24 boyundan biridir. Mevcut yerleşke Sivas civarındadır. Alkaevli Sivas’ın, Orta Anadolu bölgesinin en büyük aile üyeleri olan Elbeylis adlı 43 köyü vardır.

Sivas Elbeyli köyleri nereden gelmiştir?

13. yüzyılda Orta Asya’dan Anadolu’ya gerçekleşen göçler sırasında Elbeyli Türkmenleri Halep üzerinden Sivas’a gelmişlerdir.

Elbeyli soyu nereden gelir?

İlbeyli aşireti, günümüzde ağırlıklı olarak Suriye, Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis ve Sivas’ta yaşayan bir Türkmen aşiretidir. XII. yüzyılın sonunda İran’ın Horasan bölgesinden Anadolu’ya geldikleri tahmin edilmektedir.

Elbeyliler Türkmen mi?

Oğuzların Elbeyli Türkmen kabilesi Alkırevli kabilesinin göçebeleri tarafından kurulmuştur. Bu Türkmen kabilesinin halkı Türkiye ve Suriye’de farklı yerleşim yerlerine sahiptir.

Sivas Elbeyli Köyü Alevi mi?

İlbeyliler (veya Elbeyliler), Sivas, Kilis, Kahramanmaraş ve Suriye (Halep) bölgelerinde yaşayan Alkaevli (Alkarevli, Alkırevli) aşiretine mensup yerleşik Türkmenlerdir. Alevi veya Hanefi Sünnidirler.

Doğunun en büyük aşireti kimdir?

🔱DOĞU VE GÜNEYDOĞU’NUN EN BÜYÜK KÜRT ÜÇGENİ 🔱KAFKASYA VE FARS GÖÇMENLERİ

Elbeyli eskiden nereye bağlıydı?

İlçemiz 1931 yılında Gaziantep’in Kilis ilçesine köy olarak bağlanmıştır. 1946 yılında Oğuzeli ilçesine bağlanmış, 1995 yılında Kilis’in il olmasıyla birlikte tekrar ilçe olarak Kilis iline bağlanmıştır.

Elbeyli’de kaç köy var?

Sivas ile Şarkışla arasında kalan İlbeyli ilçesinde 42 köy bulunmaktadır.

Sivas hangi ilçesi Alevi?

Sivas ili, Alevi-Bektaşi geleneğinde şüphesiz çok önemli bir yere sahiptir. Sivas ilinin Kangal ilçesinin Alevi-Bektaşi geleneğinde özel bir yere sahip olduğunu söylersek yanılmış olmayız. Kangal ilçesinde yaşayan Alevi topluluklarının çoğunluğunun Türkmen Aleviler olduğunu söyleyebiliriz.

Sivas’ta aşiret var mı?

Koçgiri aşireti veya Koçkiri aşireti, esas olarak Sivas’ın İmranlı ve Zara ilçelerinde yaşamaktadır, ancak Kayseri, Tunceli, Erzincan ve Kahramanmaraş illerinde de bulunmaktadır. Alevi inancına mensup olan ve Kürtçenin Kurmanci lehçesini konuşan bir aşirettir.

Sivas’ta yörük var mı?

Bu topluluklardan biri de Ulu Yörük Türkmenleri’dir. Timur’un istilası sırasında (1400) Sivas’ta yaşayan Elbeyliler, Ulu Yörük topluluğunu oluşturan aşiretlerdendir.

Sivas Elbeyli Şenlikleri ne zaman?

Elbeyli Derneği 18 Ağustos 2024 Bayramı.

Sivas Elbeyliler hangi boydan?

Orta Asya’dan Halep’e göç eden Alka-Evli aşireti, Halep’in Kayı aşiretiyle birlikte Anadolu’ya göç etmiştir. Şu anda Sivas’ta bulunan Elbeyli aşireti bu aşirete aittir. Çoğunluğu Elbeyli aşiretinden olduğu için Alka-Evli aşireti zamanla Elbeyli veya İlbeyli olarak anılmıştır.

Elbeyli aşireti kaç kişidir?

Emirza Veled-i Elbeyli, 44 kışlası ve yaklaşık 4.131 kişilik nüfusu olan Elbeylilerin lideriydi. 1574’te kabile 36 kışlakta yaşıyordu ve tarımla uğraşıyordu. O dönemde Elbeylilerin vergi nüfusu 1.624’tü. Kabilenin toplam nüfusu 8’dir.

Türkmenle Türk aynı mı?

Türkmenler İslam’ı benimsemiş Oğuz kabileleridir. Türkmenler (Oğuzlar) 24 kabileden oluşur. Çoğunlukla Türkmenistan, Türkiye ve Azerbaycan’da, ayrıca Afganistan, Balkanlar, Rusya, Irak, Suriye ve İran’da yaşarlar. Türkiye, Balkanlar, Irak ve Suriye’de yaşayan Türkmenlere de Türk denir.

Sivas’ın hangi Türk boyu?

Bu boyların, Üçoklar kolundan (sol kol) Oğuz Kağan’ın oğlu Dağ Han’ın soyundan geldiğine inanılmaktadır. “Salur” kelimesi “kılıç sallamak” anlamında kullanılır. 14. yüzyılda Sivas, Erzincan, Kayseri ve Tokat civarında hüküm süren Kadı Burhaneddin devleti Salur boyuna aitti.

Elbeyli hangi ile bağlı?

İlçemiz 1931 yılında Gaziantep’in Kilis ilçesine köy olarak bağlanmıştır. 1946 yılında Oğuzeli ilçesine bağlanmış, 1995 yılında Kilis’in il olmasıyla birlikte tekrar ilçe olarak Kilis iline bağlanmıştır.

Anadolu’da yaşayan göçmen Türk aşiretlerine ne ad verilir?

Yörükler, Anadolu ve Rumeli’de genellikle göçebe bir hayat süren Türk kabileleridir. Rumeli Yörükleri veya göçmenlerinin hikayesi; Orta Asya’dan Anadolu’ya, Anadolu’dan Rumeli’ye ve Rumeli’den tekrar Anadolu’ya uzanan uzun bir göç macerasının hikayesi ve halk şarkısıdır.

Elbeyli’de kaç köy var?

Sivas ile Şarkışla arasında kalan İlbeyli ilçesinde 42 köy bulunmaktadır.

Tavsiyeli Bağlantılar: Açılmayan Domestos Kapağı Nasıl Açılır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir